Tarım ve Orman Bakanlığı, yurt içinde üretilen ve ithal edilen gıdaların resmi kontrollerinde uygulanacak maksimum pestisit kalıntı limitlerinde güncelleme yaptı. “Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklikle, taze meyve ve sebzeler, baklagiller, tahıllar, çay, bitkisel infüzyonlar ve hayvansal gıdalar gibi çeşitli gıda ürünlerinin maksimum kalıntı limitleri güncellendi. Bu güncellemelerde, ulusal ve uluslararası alandaki güncel bilimsel değerlendirmeler dikkate alındı.
Bazı gıdalar için ilk defa kalıntı limiti belirlenirken, birçok gıdada limit indirimi yapıldı. Böylece Avrupa Birliği (AB) uygulamalarına uyum sağlandı.Ayrıca, ithal gıdalar için uygulanan maksimum pestisit kalıntı limitlerinde de önemli değişiklikler gerçekleştirildi.
Bu düzenlemeler, AB’nin pestisitlerin maksimum kalıntı limitlerini düzenleyen tüzüğü göz önünde bulundurularak yapıldı. İthal gıdalar, yeni kalıntı limitlerine göre kontrol edilerek ülkeye girişlerine izin verilecek.