İstanbul’un kültür beşiği Fatih, son günlerde Orta Asya mutfağının cezbedici tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şehrin lüks semtlerindeki alternatiflerinden farklı olarak Özbek ve Uygur restoranları hem uygun fiyatları hem de nefis yemekleriyle ziyaretçilerin gözdesi haline geldi.
Tarihiyle İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Fatih, yüzyıllar boyunca pek çok medeniyeti bağrında ağırladı. Bugünse geçmişin izlerini taşırken yeni bir kültürel dönüşümün de merkezi olmayı sürdürüyor. Bu dönüşümün en dikkat çeken yüzü, semtin sokaklarına yayılan Özbek ve Uygur mutfağının nefis kokuları. Fatih’in sokaklarında, kapılarında uzun kuyruklar oluşan bu restoranlar, içi bol mantı çeşitleri ve bol kepçe ramen’leriyle şimdiden gastronomi tutkunlarının vazgeçilmez adresi haline gelmiş durumda. Ona Özbekler lagman, Uygurlar lağmen, Çinliler ise ramen diyor.
Sosyal medyanın da etkisiyle, bu restoranlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Uygun fiyatları ve enfes lezzetleriyle herkesin cebine hitap eden bu mekânlar, bir kez deneyeni tekrar tekrar kendine çekiyor. Fatih’in sokaklarında tarihin yanı sıra bu leziz mutfakların yarattığı yepyeni bir kültürel hikâye de yaşanıyor. Bu restoranların ortak özelliği, ramen ve mantı gibi hamur işlerini tamamen elle açarak hazırlamaları. Hazır erişte kullanmıyorlar. Fatih’teki Orta Asya mutfağı sunan mekânların en eskilerinden biri Özbegim Milliy Taomları (milli yemekleri). Burada samsa, mantı, lagmen ve Özbek pilavı gibi otantik lezzetleri deneyimlemek mümkün.